Πρωτοποριακές ογκολογικές θεραπείες με ρομποτικά συστήματα στο Θεαγένειο.

Τα δύο ρομποτικά μηχανήματα που υπάρχουν μόνο στο ογκολογικό της Θεσσαλονίκης διασφαλίζουν τη σωστή χορήγηση των φαρμάκων και την ασφάλεια του προσωπικού

https://www.voria.gr/article/thessaloniki-protoporiakes-ogkologikes-therapeies-me-rompotika-systimata-sto-theageneio?fbclid=IwAR1mtmFVYOl5r8Smm_IcDmfzX9LrLbopji8QFnLXc9v7b3yJ3nCH_kQ7ynM

ρομποτικά συστήματα

Πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς προσφέρει το Θεαγένειο, που πλέον είναι εξοπλισμένο με δύο ρομποτικά μηχανήματα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

Τα μηχανήματα, που είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα, λειτουργούν ταυτόχρονα εδώ και έναν χρόνο στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Νίκος Κούρκουλος», παρέχοντας ακρίβεια στη δόση του φαρμάκου που χορηγείται στους ασθενείς, απόλυτη ασφάλεια στο προσωπικό, αλλά και πολύ σημαντική οικονομία σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο χημειοθεραπείας.

Όπως επισήμανε η διοικήτρια του Θεαγενείου, Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή, η βασική καινοτομία του ρομποτικού συστήματος είναι ότι διασφαλίζεται 100% η δόση του φαρμάκου των ασθενών. «Η παρασκευή των τελικών σκευασμάτων γίνεται μέσα στους θαλάμους με αυστηρότητα, ενώ οι τεχνικοί και οι φαρμακοποιοί προστατεύονται από τις κυτταροτοξικές ουσίες, γιατί δεν μπαίνει ανθρώπινο χέρι. Υπάρχει απόλυτη ιχνηλασιμότητα σε όλα τα επίπεδα και παρακολουθούνται οι λειτουργίες και τα δεδομένα σε real time. Βλέπεις, δηλαδή, ανά πάσα ώρα και στιγμή ακριβώς τι συμβαίνει και σε περίπτωση λάθους σταματά το μηχάνημα. Επίσης, έχουμε ασφαλέστερη διαχείριση αποβλήτων, ενώ επιπλέον, τα ρομποτικά διαχειρίζονται και τις νέες βιολογικές θεραπείες για τους καρκινοπαθείς. Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα τα δύο αυτά μηχανήματα», ανέφερε στη Voria.gr.

Τα δύο ρομποτικά μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν στο κέντρο με διαφορά περίπου ενός έτους, κόστισαν 1,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν το ένα από το υπουργείο Υγείας και το δεύτερο από πόρους του ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, όμως, το κόστος τους έχει αποσβεστεί πλήρως από τον περασμένο Μάρτιο. Όπως επισήμανε η κ. Κουρτέλη – Ξουρή, το 2021 η συνολική δαπάνη για το φάρμακο ήταν 41,2 εκ. ευρώ, ενώ το διάστημα Φεβρουάριος 2022 – Μάρτιος 2023 το αντίστοιχο κόστος ήταν 39,7 εκ. ευρώ, παρότι εξυπηρετήθηκαν 1.500 ασθενείς περισσότεροι. Αυτό, εξήγησε, οφείλεται στο ότι με τη χρήση του συστήματος γίνεται καλύτερη διαχείριση υλικών και ανθρώπινων πόρων,

Η ρομποτική είναι το μέλλον

Η παρασκευή του φαρμάκου έχει αυστηρές προδιαγραφές και κανονικά υπόκειται στις διαδικασίες GMP (Good Manufacturing Practice- Ορθή εργαστηριακή πρακτική). Τα ρομποτικά συστήματα έχοντας όλους τους αυτοματισμούς και τα συστήματα μέτρησης- ζύγισης, είναι συμβατά με αυτές τις πιστοποιήσεις. «Τα Ρομποτικά Συστήματα APOTECA που εγκαταστάθηκαν στο Θεαγένειο είναι συμβατά με τις διαδικασίες GMP (GMP Compliant) για τη σύνθεση των ογκολογικών θεραπειών, ενώ έχουν επίσης την δυνατότητα διασύνδεσης με όλες τις πλατφόρμες/λογισμικά των νοσοκομείων και των κλινικών. Το τελικό φάρμακο του καρκινοπαθούς είναι μία σύνθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που έχουν διαλυθεί, αναμιχθεί και σε όλα τα στάδια έχουν μετρηθεί με ακρίβεια, ελεύθερα από οποιαδήποτε επιμόλυνση», εξήγησε στη Voria.gr o Στέφανος Γκουντρομίχος, τεχνικός διευθυντής της IONPLUS, της εταιρείας που προμήθευσε τα μηχανήματα και υποστηρίζει τη λειτουργία τους.

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα μηχανήματα τόνισε πως δεν πρόκειται απλώς για ρομποτικό σύστημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, αλλά διαχείρισης ογκολογικών φαρμάκων, δηλαδή προετοιμασίας ογκολογικών θεραπειών, καθώς διαχειρίζεται και βιολογικούς παράγοντες. Υπογράμμισε, δε, πως το βασικό είναι ότι διασφαλίζει 100% τη δόση του καρκινοπαθούς, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι ότι προστατεύει τους χειριστές από την έκθεση στα κυτταροστατικά φάρμακα, κάτι που αποτελούσε αιτία διαμαρτυρίας από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο κ. Γκουντρομίχος τόνισε ότι η ρομποτική δεν είναι απλώς τάση, αλλά είναι το μέλλον και στην ογκολογία. «Ο καρκίνος πάει για χρόνια ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής θα παίρνει μια ζωή φάρμακα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτόν τον έλεγχο ως προς το τι πήρε ο ασθενής, αλλά και το οικονομικό όφελος», είπε χαρακτηριστικά.

Στους 35.000 οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας